Noutăți

30 septembrie 2022

FLIGHT SQUARE /// Galeria Pygmalion /// 6 octombrie 2022 /// ora 18.00 /// Una dintre mutările frecvente în șah este flight square (pătrat de zbor), însemnând un pătrat de pe tabla de joc pe care o piesă se poate “refugia”, evitând atacul unei piese adverse. O altă denumire acceptată este escape square, pătrat de evadare. Expoziția Flight Square este inițiată de artistul vizual Ciprian Chirileanu și are ca invitați foști elevi ai săi - de la Gen. 16, Gen. 21 și Liceul Grigore Moisil, din Timișoara - în prezent absolvenți ai unei facultăți de profil. Pornind de la tematica generală a șahului ca pretext, lucrările expuse, parietale și tridimensionale, abordează diferite concepte, genuri și tehnici artistice, conforme cu pregătirea fiecăruia: Ștefan Bogdan, Radu Cârstean, Anda Colhon, Giulia Delcea, Claudia Drăgănescu, Vivien Fritz, Kasumi Asahina, Gavril Pop, Alina Radu, Dana Simionescu și Sebastian Tătaru.

Cu o imagine iconică inconfundabilă a tablei de joc, dată de alternanța pătratelor albe și negre, simbolistica șahului este percepută ca un câmp al puterilor cosmice între lumină și umbră, unde jucătorul, aflat între entuziasm și stăpânire de sine, între rațiune și instinct, ordine și hazard, își dezvoltă treptat capacitatea de preluare a controlului teritorial, dar și psihologic, al jocului și, implicit, al adversarului.

Numit și „sportul minții”, jocul de șah se practică la Timișoara încă din sec. al XVIII-lea, ulterior fiind cunoscuți pe plan național și internațional numeroși mari maeștri: Alexandru Tyroler (primul campion al României, 1927), Aurel Anton, Pius Brânzeu, Ligia Jicman, Sergiu Grunberg, Cristina-Adela Foișor, Corina Peptan și alții, dar și activitatea unor cluburi precum AEM Luxten Timișoara (câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni, 1998, feminin), CSU Universitatea de Vest Timișoara, Clubul Sportiv Medicina Timișoara (singurul club cu tradiție din țară, încă activ, celelalte desființându-se) etc.

Documente transfer 2022-2023